Typy varných desek
Varná zóna může být připojena na elektřinu či plyn, ale může být i kombinací obou.
Změnu v uspořádání domácí kuchyně umožnil trend oddělených spotřebičů, tedy samostatné varné desky a samostatné vestavné trouby. Můžeme tak oba spotřebiče v kuchyni umístit tam, kde nám budou nejlépe vyhovovat.
Druhy varných desek:
- PLYNOVÉ DESKY
- ELETRICKÉ PLOTÝNKY
- SKLOKERAMICKÉ DESKY
- INDUKČNÍ DESKY
- KOMBINOVANÉ DESKY
PLYNOVÉ VARNÉ DESKY
Plynové varné desky si můžete vybírat dle nejrůznějších kritérií: podle počtu hořáků, tvaru desky, materiálu desky (nerez, smalt, sklo, sklokeramika), barvy, ceny, designu, funkcí či tvaru, tvarů a materiálů mřížek.
- Kolik hořáků využijete? A v jakých velikostech? - pro malou domácnost úplně postačí varná deska se dvěma hořáky - velkým a malým, pro vícečlenné domácnosti nebo profi kuchařku bude vhodnější deska s více hořáky. Na trhu jsou k dostání i desky kombinující různé typy varných technologií. Jsou dostupné kromě obvyklých 60 cm širokých desek i desky v šířkách od 30-ti do 90-ti cm. Je dobré šířku varné desky vybírat i s ohledem na digestoř a její funkce. Funkce plynových varných desek se pojí především s hořáky - oválný hořák můžete využívat pro pekáče nebo oválné nádobí, stejně tak jsou často desky vybaveny speciálními hořáky pro wok pánev.
- Z jakého materiálu zvolit varnou desku pod hořáky? - původní smalt dnes již stále více vytlačuje nerez a sklokeramika či sklo. Barva i design jsou zdánlivě maličkosti, ovšem právě tyto maličkosti mohou ovlivnit mnohé - zvláště pocit, že právě taková barva a design patří k domovu, který jste si vysnili a ve kterém žijete a jenž odráží i Váš styl či osobitost. Design plynových varných desek je rozmanitý – od ultra moderních až po rustikální a retro varné desky a celé sporáky. Doplňkové funkce jsou u výrobků rozdílné. Výběr mřížek je důležitý, mřížky by měly být správně tvarovány a vyrobeny z kvalitních materiálů. Právě na mřížkách záleží, jak budou hrnce na plotýnkách stabilní. Na trhu jsou dostupné i plynové desky s mřížkami, jež jsou uzpůsobeny i pro ochranu dětí před plamenem.
ELEKTRICKÉ VARNÉ DESKY
Technologickým a designovým vývojem prošly zejména elektrické varné desky. Ještě naši rodiče si neuměli představit, že by doma používali něco jiného než el. plotýnky nebo plynové hořáky.
- Elektrické plotýnky byly využívány hlavně tam, kde chyběl přívod plynu a v místnostech bez možnosti odvětrání. Ale jejich mínusem bylo, kromě častého rezavění, hlavně pomalé rozehřívání a pak velký únik tepla po vypnutí a s pomalou regulací teploty i časté připálení připravovaného pokrmu.
- Sklokeramická deska je vlastně praktičtějším a funkčnějším nahrazením horního izolantu a litinové plotýnky ohřevu pracujícího na principu elektrického odporu. Ztráta tepelné energie způsobená nerovností povrchu desky u plotýnkového typu, je minimalizována jednolitým povrchem. Sklokeramické desky se vyznačují kromě rychlého ohřevu i vysokou bezpečností, snadnější údržbou a nápaditým designem. Ovládání desek je velice rozmanité - můžete si pořídit desku s klasickým ovládáním v podobě koleček či knoflíků, tlačítek s ovládáním elektronickým, dotykovým ovládáním, se senzorovým typem ovládání někdy i teleskopické ovládání, které v případě potřeby vysune jednoduše nad povrch desky. Nyní ve výbavě sklokeramických desek jsou většinou samozřejmostí zdokonalené konstrukce topné spirály pro vytvoření zón s rychlejším rozehřátím (HiLight zón, Superrychlá zóna, Quick systém, Sprintstart atd.) Pro rychlejší ohřev se využívá také tzv. halogenových zón, jež využívají vlastností halogenových plynů. Výrobci přicházejí i s dalšími a stále novými inovacemi u sklokeramických desek. Jen namátkou můžeme uvést například funkci automatického náběhu teploty, desky vybavené digitálními ukazateli, časovačem, bezpečnostními systémy (Automatic Switch off, dětská pojistka, bezpečnostní zámek), ukazateli zbytkového tepla, funkcí Stop and Go či funkcí Memory).
- Indukční desky pracují na odlišném principu ohřevu - teplo není skrze médium rozptylováno do prostoru, nýbrž se zahřívá přímo dno kovové nádoby a plocha tak zůstává stále chladná. Tento způsob je díky takřka nulovým tepelným ztrátám jedním z energeticky nejméně náročnějších. Indukce je nejrychlejší, nejúspornější a nejbezpečnější způsob vaření. Ne nadarmo se indukční teplo zve teplem studeným, energie potřebná k vaření je totiž předávána přímo do dna hrnce, zatímco plotna neboli varná zóna zůstává jen teplá, nikoli vařící - popálení tedy nehrozí a i utěrka, či „chňapka“ odhozená hned vedle hrnce Vám nechytne. Vaření pomocí indukčního ohřevu předpokládá nádobí, které lze na indukci použít (nerez, litina, smaltované kovové nádoby). Můžete si doma sami vyzkoušet pomocí magnetu, zda máte nádobí, které lze použít i na indukci. Pokud je magnet přitahován ke dnu hrnce, bude fungovat i na indukci. Pak už záleží na kvalitě hrnce, jak dobře bude teplo dno předávat. Na chatě na přenosné indukci používáme staré smaltované hrnce a fungují, i když možná trochu pomaleji než nerezové nádobí se dnem vhodným pro indukci, které jsem domů v celé sadě před pár lety pořídila za 1.500,- Kč. A jsou přitom natolik kvalitní, že na indukci nehučí, ani nebzučí. Zkrátka po letech vaření na plynu jsme si velmi rychle zvykli na indukci a už bychom se doma k plynu nevrátili. Jen to čištění litinových mřížek u plynové plotny mne celkem ubíjelo. V menší kuchyni lze často využít prostor indukce jako další pracovní plochu, což u plynových hořáků nešlo. A proti sklokeramice se na indukci jen tak nic nepřipeče, čištění je daleko jednodušší a šetrnější a stačí obyčejná vlhká houbička místo drahých čistících přípravků.
I indukční varné desky nabízejí široké možnosti různých funkcí - od bezpečnostních dětských pojistek, přes časování, automatický náběh teploty funkci snadného čištění, funkce rozpoznávání velikosti nádobí, automatického nastavení, automatické vypínání a další. Například je indukční varná deska vybavena i časovačem u všech varných zón, funkcí udržování teploty již připraveného jídla, a navíc bezpečnostním vypnutím varné desky v případě přetečení tekutiny na ovládací senzory. Nejmodernější typy indukčních desek navíc mají automatické rozpoznání velikosti a přítomnosti hrnce kdekoliv na celé ploše indukce, či na spojených varných polích. Velikost indukčního pole se automaticky přizpůsobuje velikosti nádoby. Indukční desky se vyrábějí jak pro kombinaci s troubou, tak pro samostatnou vestavbu. Jsou i varné desky kombinující spolu s indukčním ohřevem i ohřev spirálový, či plynový, kde lze pak použít a jiný typ hrnce.
Pořizovací náklady indukční desky se oproti sklokeramice brzo vrátí. Navíc v posledních letech ceny spotřebičů stále klesají, takže i indukční desku už koupíte za přijatelnou cenu. Například čtyřplotýnkovou koupíte od sedmi a půl tisíce korun, dvouplotýnkové začínají od třech tisíc korun. Což už je cenově téměř srovnatelné s deskou sklokeramickou.
Kromě bezpečí při vaření většina lidí ocení hlavně rychlost vaření. Do tří minut se na indukci uvaří litr vody, což je ještě rychlejší než u mnoha rychlovarných konvic. Indukční desky šetří tím, že až devadesát procent energie využívají přímo pro ohřev hrnce. Provozní náklady jsou tedy srovnatelné s plynovou deskou.
Srovnání jednotlivých typů desek:
Druh desky: |
Energetická efektivnost: |
Doba vaření (2 litry vody): |
Doba chladnutí (1 litr vody 60 °C): |
Indukční |
In 90% |
In 5 minut |
In 6 minut |
Sklokeramická |
S 60% |
S 8 minut |
S 25 minut |
Plynová |
P 50% |
P 9 minut |
P 14 minut |
Zaujala Vás nabídka kuchyní od firmy Nobilia?
Napište nám